tips voor een groene uitvaart

Steeds meer mensen staan bewust in het leven en willen na hun overlijden ook bewust het afscheid vormgeven. Met aandacht voor natuur, milieu en duurzaamheid. Heel eerlijk - een uitvaart is weinig duurzaam en niet zo lief voor de natuur. Maar op onderdelen kan zeker rekening worden gehouden om het afscheid minder belastend te laten zijn. Hieronder benoemen we een aantal onderdelen om eens over na te denken.

kist of wade met baar


Is er voorkeur voor een kist, kies er dan een van hout en beter nog: een kist van hout uit Nederland van een snelgroeiende soort. Een kist van hout betekent wel dat er een boom moet worden gekapt. Een mand is minder belastend. Hiervoor worden takken, bijvoorbeeld Nederlandse wilgentenen, gebruikt. En die takken, groeien gewoon weer aan.
Een baar kan ook, kies je voor een baar van hout dan is er minder hout nodig dan voor een kist. Een baar van gevlochten wilgentenen kan ook. Het lichaam wordt eerst in een doek gewikkeld. Er zijn doeken van biologische materialen te koop, zoals hennep, wol en linnen. Zelf een doek, of wade, maken kan ook. Maak bijvoorbeeld een grote doek of quilt van oude kleding, katoenen doeken of wollen dekens. Zorg ervoor dat het natuurlijke materialen betreft.

kies kleding van organisch materiaal
Wees bewust van wat er begraven of gecremeerd wordt. Het verbranden en begraven van synthetische kleding zoals polyester en nylon is best schadelijk. Kies daarom voor kleding van een natuurlijk materiaal, zoals katoen, linnen, wol of zijde.

koelen of niet
De dagen tussen overlijden en de uitvaart moet het lichaam in een goede staat worden gehouden. De meest bekende manier om dat te doen is door het te koelen. Dus in een koeling of bij een opbaring op een koelplaat. 
Een meer duurzame manier is koelen door graszoden. De graszoden worden onder de kist geplaatst en regelmatg besproeid, wat de lucht koel(er) houdt. 
Sinds 2017 kan er in Nederland ook gebruik worden gemaakt van Bio Sac, een ecologisch conserveringsmethode bij opbaren. Het zijn kleine zakjes die je op de buik van de overledene legt. In de zakjes zitten korrels van geïmpregneerde klei en actieve koolstof, waardoor geur, gassen en vocht worden geabsorbeerd. Wij werken regelmatig met Bio Sac, bijkomend voordeel is dat het lichaam op kamertemperatuur blijft.

kilometers en auto's
Het vervoer van belangstellenden naar de uitvaart zorgt voor een groot deel van de milieubelasting van een uitvaart. Moedig mensen aan om met het OV of op de fiets te komen, als de locatie zich daarvoor leent of zoek de locatie daarop uit. 
Voor duurzaam rouwvervoer zijn er hybride of electrische opties. En wil je het helemaal milieubewust: kies dan voor een rouwfiets of kijk of je lopend naar de locatie kunt. Hier is meer te lezen over rouwvervoer. 

bloemen
Vraag alle aanwezigen een bloem uit eigen tuin (of de tuin van de buren) mee te nemen in plaats van een bloemstuk. Of kies voor een bloemist die werkt met Nederlandse bloemen van het seizoen.

natuurbegraven
Begraven en cremeren zijn ongeveer even onvriendelijk voor het milieu. Kies bij begraven voor een natuurbegraafplaats. In Nederland zijn er meerdere, al zijn ze niet altijd in de buurt. Meer informatie over natuurbegraven vind je op deze site

grafmonument
Natuursteen op een graf is geen milieubewuste keuze. Er zijn heel veel alternatieven. Leg een tuintje aan met verschillende planten en zorg er bijvoorbeeld voor dat het rond de verjaardag op het mooist is. Ook zijn er heel veel kunstenaars die monumenten maken in allerlei vormen en van divers materiaal. Wil je toch graag een steen? Via Circlestone kom je in contact met steenhouwers die grafstenen recyclen.

catering
De keuze voor hapjes en drankjes na de uitvaart heb je zelf in de hand. Kies voor seizoensproducten en beter nog: biologische streekproducten. En na afloop kun je de overgebleven hapjes mee naar huis nemen. Zo voorkom je verspilling.

word een boom
In België wordt onderzoek gedaan naar humusatie. Het lichaam wordt bovengronds begraven en afgedekt met compost en humus. Micro-organismen composteren het lichaam en transporteren het naar vruchtbare grond. Nabestaanden kunnen na ongeveer een jaar een zak 'supercompost' ophalen.
In Nederland bestaat dat nog niet, wel kun je as van een overledenen in een biologisch afbreekbare urn doen, waarin ook een zaadje wordt gevoegd, dat kan uitgroeien tot boom of struik. Je kunt natuurlijk ook een boom planten ter nagdachtenis van iemand. Heb je geen grote tuin? Kijk dan eens naar initiatieven als Trees of Life en Mijn Boom.

as verstrooien
Voor het verstrooien van as is officieel toestemming nodig van de grondeigenaar. Staatsbosbeheer heeft locaties aangegeven waar as verstrooid mag worden. Heb je een andere plek in de natuur in gedachten? Dan kun je toestemming vragen via een formulier. Je krijgt na goedkeuring officieel toestemming met een certificaat.