uitvaart stap voor stap
Onderstaande stappen geven een indruk van de periode tussen een overlijden en de uitvaart. De volgorde is niet in beton gegoten en kan naar gelang de situatie en uw voorkeur worden aangepast. hart & ziel helpt u gedurende deze periode om overal aan te denken.
Stap 1
Bel de huisarts. Na het overlijden wordt door de behandelend arts of huisarts het overlijden, het tijdstip en de oorzaak van het overlijden vastgesteld. In het weekend of in de avond/nacht neemt de dienstdoende arts het van de behandelend arts of huisarts over. U hoeft overigens niet meteen te bellen, bel de arts als u daaraan toe bent.
Stap 2
Informeer naasten, die dicht bij u en/of de overledene staan. Neem de tijd. Misschien is het fijn als familie of vrienden langskomen om nog even samen te zijn, voordat het regelwerk gaat beginnen.
Stap 3
Bel een uitvaartverzorger. Bedenk met wie u de uitvaart wil regelen. Zoek iemand bij wie u zich goed en op uw gemak voelt. Zeker de eerste paar dagen wordt er veel gevraagd.
Stap 4
Verzamel identiteitsbewijs, eventueel de uitvaartpolis en vastgelegde uitvaartwensen.
Stap 5
Leg de kleding klaar die de overledene na de verzorging mag dragen.
Stap 6
Maak een tijdsoverzicht samen met de uitvaartverzorger. De begrafenis of crematie is maximaal zes werkdagen na het overlijden – de dag van het overlijden wordt niet meegerekend. Uitstel kan alleen in bijzondere omstandigheden en moet worden aangevraagd bij de Officier van Justitie. Bespreek met de uitvaartverzorger of de overledene thuisblijft, elders opgebaard wordt of wordt overgebracht naar een geconditioneerde ruimte.
Is er voorkeur voor begraven of cremeren? Bespreek ook of er een afscheidsceremonie is en waar deze wordt gehouden. Dat kan meestal in de aula van de begraafplaats of crematorium, maar er zijn ook vele andere mogelijkheden.
Stap 7
Bespreek of de overledene in een kist of een wade komt. De uitvaartverzorger heeft voorbeelden in allerlei stijlen en materialen. U kunt ook zelf een kist of wade bestellen of zelf maken.
Stap 8
Maak tekst (en denk na over beeld) als er een rouwkaart wordt gemaakt. Wanneer er rouwkaarten worden verstuurd denk na over een tekst voor op de kaart. Hoe ziet de kaart eruit? Staat er een foto op? Of misschien meerdere? Of gaat de voorkeur uit naar een rouwbrief? De uitvaartverzorger heeft voorbeelden die u op weg kunnen helpen.
Stap 9
Denk na of er een rouwannonce in een krant gewenst is.
Stap 10
Denk na over eventuele sprekers en muziek tijdens de afscheidsceremonie. Als er een ceremonie is op de dag van de uitvaart dan zijn er vaak verschillende mensen die herinneringen aan de overledene ophalen. Wie kunnen er spreken? En is er muziek die past bij de overledene?
Daarnaast zijn er nog vele andere keuzes die aan de orde komen. Passen er bloemen bij de overledene? Worden er foto’s tijdens de ceremonie vertoond? Krijgen aanwezigen na afloop of vooraf wat te drinken en eten? Worden er dankkaartjes verstuurd? Wij begeleiden u, zodat u overal aan denkt, en helpen u waar u dat graag wilt. Zodat u afscheid kunt nemen, zoals het voor u goed is.